Ayurveda yüzyıllar önce Hindistan’da geliştirilmiş bir sağlık sistemidir. Ayurveda bununla birlikte kişinin potansiyelini tam anlamıyla kullanabilmesini hedefler. Doğallığı, beden ve zihnin birbirinden kesinlikle ayrı düşünülemeyeceğini savunan Ayurveda birçok sağlık pratiği içeriyor.
“BEDENİ ZİHİN İYİLEŞTİRİR”
Ayurveda iki sözcükten oluşmaktadır; “ayur” hayat ilkesi, “veda” ise bilgi anlamına gelmektedir. Ayurveda için çok önemli iki prensip vardır; beden ve zihin ayrılamaz bir bütündür, beyni iyileştirmenin en iyi yolu zihinden geçmektedir. Örneğin birçok hastalığa olumsuz etkisi olan stres meditasyonla azalacaktır. Sağlıklı bir zihne sahip olmak bedeni de hastalıklardan koruyacaktır. Ayurveda dünyasında fiziksel ve düşünsel bütünlüğü sağlamanın en etkili yolu meditasyon olarak görülmektedir. Bununla birlikte Ayurveda Tai Chi, nefes egzersizleri gibi çok sayıda pratik içermektedir.
KİŞİNİN KENDİNİ TANIMASIYLA BAŞLIYOR
Ayurvedik yaşam tarzında bireyin kendini tanıması çok önemlidir. Basit gibi görünse de birey hangi beslenme türünün, düşüncelerin, eylemlerin kendisini nasıl etkilediğini düşünmelidir. Bunların beden-zihin koordinasyonuna faydaları ve zararları belirlenmelidir.
“RENKLİ” YEMEKLER YENMELİ
Beslenme düzeni bireyin sağlığına doğrudan etki eden bir unsur. Sağlıksız beslenme çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Ayurvedik yaşam tarzı “renkli” beslenmeyi öneriyor. Her yemek 6 lezzet içermelidir bu lezzetler; tatlı, tuzlu, ekşi, acı, keskin ve mayhoş olarak nitelendirilebilir. Bu prensibe bakarak Ayurveda’nın tek tip beslenme düzenine karşı olduğunu söyleyebiliriz. Bu beslenme alışkanlığı kişinin kendini tok hissetmesine de katkı sağlayacaktır. Meyve tüketimi de önerilmektedir. Besleyici özelliğe sahip gıdalar tüketmek beden zihin uyumu açısından da fadyalıdır.
UYKU ÖNEMLİ
Yetersiz uykunun strese yol açmakta, kişinin erken yaşlanmasına neden olmaktadır. Vücut uykuda kendini yenilemekte, dinlenmektedir. Ayurveda uykuya çok önem verir ve yeteri kadar uyumayı önermektedir. Ayurveda yeterli uykuyu kısaca şu şekilde tarif etmektedir; eğer birey uyandığında kendini enerjik hissediyorsa yeteri kadar uyumuştur.
DOĞAYLA UYUM SAĞLANMALI
Ayurveda bireylerin doğayla uyum içinde yaşamasını önermekte, doğanın bireylere olumlu katkıda bulunduğunu belirtmektedir. Bireyin kendi vücudunun geribildirimlerini yorumlamasına da önem verilmektedir. Kişi bir davranışından sonra vücudunun nasıl hissettiğini olumlu mu olumsuz mu dönüş aldığını düşünmelidir.
BİREYSEL ÖZELLİKLERE GÖRE TEDAVİ
Ayurveda’da farklı özellikteki bireyler için farklı önerilerde bulunulmaktadır. Ayurveda’da beden Vata, Pitta ve Kapha olmak üzere üç farklı tipe ayrılmıştır. Her insanda bu tiplerden biri baskındır. Bu Doşa tiplerinin her biri uygun yaşam tarzına tam uyum gösterebilmektedir. Ayurveda’da bireyin baskın olan “Doşa” tipinin belirlenmesi çok önemlidir.
Vata Doşa (boşluk ve hava) Hareketle ilişkisi olan; kan dolaşımı, nefes, göz kırpılması, ve kalp ritmi gibi unsurlarda etkilidir. Denge sağlanırsa yaratıcılık ve güç kazanılır. Aksi takdirde korku ve endişe söz konusu olacaktır.
Pitta Doşa (ateş ve su) Metabolik sistemle ilgilidir. Sindirim, emilim, beslenme ve vücut sıcaklığı üzerinde belirleyiciliği vardır. Denge sağlanırsa memnuniyet zeka gibi olumlu etkiler beklenirken diğer durumda ülser, sinir gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
Kapha Doşa (su ve toprak) Vücuttaki gelişimini kontrol etmekte, vücudun tüm bölgelerine su sağlayarak cildi nemlendirmektedir. Denge sağlandığına bireye aşk ve affedicilik özellikleri kazandıracaktır, aksi takdirde kıskançlığa ve güvenilmezliğe neden olabilir.
Bireyde baskın olan doşanın doğru keşfedilmesi büyük önem taşımaktadır.
Sebi Pharma ile Sağlıklı Kalın!
10.08.2021