İyimser insanların ortak özellikleri
Bardağın yarısının boş mu dolu mu olduğu tartışması hep süregelmiştir. Öyle ki iyimser ve kötümser insanları karşılaştıran bilimsel çalışmalar dahi yapılmıştır. İyimser olmanın sağlığa birçok faydası var.
İYİMSERLER HEMEN PES ETMİYOR
Başarısızlığın ardından iyimser insanlar doğal olarak daha kolay toparlanıyorlar. İyimser bireyler zorlukları görürler fakat umutlarını yitirmezler, mücadele etmeye devam ederler iyi bir sonuca ulaşacaklarına inanırlar. Bununla birlikte iyimser bireyler durumlara adapte olmasını da bilirler eğer net bir gerekçe ile karşılaşırlarsa boş yere efor sarf etmekten vazgeçerler.
İyimser insanlar daha enerjiktirler ve hareket etmeye, spor yapmaya daha çok isteklidirler. Egzersiz kişiye enerji vereceği için bu döngü devam eder.
Olaylara iyi yanlarından bakan iyimser bireyler affetme konusunda daha başarılıdırlar. Davranışları kişisel algılamak yerine davranışın sebebini düşünürler.
İyimser bireyler daha az takıntılıdır. Olumlu beklentileri olduğu için bu durum duygu ve düşüncelerini pozitif etkilemektedir.
İyimser olmanın önemli bir avantajı da daha az stres yaşamaktır.
Olumlu düşüncelere sahip olmanın önemli bir avantajı da yeterli ve iyi bir uyku düzenine sahip olmaktır. Çok geç saatlere kadar uyanık kalma problemi yaşanmamaktadır.
Bardağın yarısının dolu olduğunu söyleyenler edindiklerini her zaman çok değerli olarak görürler ve sürekli şükrederler.
Pozitif olmak; ömrü uzatmakta, depresyon olasılığını ve stresi azaltmakta, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Psikolojik ve fizyolojik sağlığa katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte yüksek risk taşıyan kardiyovasküler sorunların olasılığını azaltacaktır. İyimser bireyler insan ilişkilerinde daha başarılı olmakta sosyal yaşantısındaki başarısı arttırmaktadır. İyimser olmak ebeveynlere ve çocuklarına da katkı sağlıyor. İş yaşantısında da iyimser bireyler daha başarılı oluyor. Bu durum sporcular için de geçerli başarılı sporcular çoğu zaman iyimser ve pes etmeyen bireylerin arasından çıkıyor.
DAHA İYİMSER OLMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?