Kepek oluşumunun nedenleri
Kepeğin oluşumunda hijyen eksikliğinin rol oynamadığı kabul edilmiştir. Kepek oldukça yaygın bir şikayettir. Görünümdeki olumsuzluğun yanı sıra kaşınmaya da sebebiyet verebilmektedir. Kepek için birçok faktörden şüphe edilmektedir.
Saç tarama alışkanlığı olmayan bireylerin kepek şikayeti yaşama olasılığı daha fazladır.
Havanın çok sıcak ve çok soğuk olması da kepek riskini arttırabilmektedir. Güneş ışınları arasında yer alan UVA ışını da tetikleyici unsurlar arasında yer alabilmektedir. Kışın ciltler kuruyacaktır. Soğuk hava ve aşırı ısıtılan kapalı mekânlar da kepeğe yol açabilmektedir. Kuru ciltlerde kepek şikayeti daha sık görülmektedir. Kuru cilde sahip ve kepek sorunu yaşayan insanların kepekleri daha küçük parçalar halinde oluşmaktadır ve bu parçacıklar yağlıdır.
Seboreik dermatit şikayeti yaşayan insanların kepek sorunu yaşaması oldukça muhtemeldir. Seboreik dermatit cildin birçok bölümünü etkilemektedir; kulak arkası, kaşlar, burun kenarları da bu sorundan etkilenmektedir. Seboreik dermatit kırmızı, sarı yağlı tabakalı bir cilde sebebiyet verebilmektedir.
Bazı bireyler yeterli derecede şampuan kullanmamanın yağ üretimine ve ölü cilt hücrelerine neden olmaktadır. Birçok uzman bunun doğru olmadığını savunmaktadır.
Sedef, egzama ve cilt problemleri yaşayan bireyler diğer insanlara oranla daha fazla kepek şikayeti yaşamaktadır.
Parkinson hastalığı ve diğer nörolojik hastalığa sahip bireylerin kepek şikâyeti yaşama ihtimali daha da yüksektir. Kemoterapi tedavisi gören, kalp sorunları yaşayan, bağışıklık sistemi problemleri olan bireylerde de kepek sorunu oluşabilmektedir.
Bazı bireyler saç bakım ürünlerine tepki gösterebilmektedir. Bunun sonucunda saç derisi kızarabilmekte kaşınma ve kepek şikâyeti oluşabilmektedir. Birçok uzman çok sık şampuan kullanımının saç derisini irite edebileceğini ve kepek oluşturabileceğini belirtmektedir.
Bazı uzmanlar; yeterli miktarda çinko, B vitamini tüketilmemesinin de kepek oluşumuna davetiye çıkardığını belirtmektedir. Uzmanlar stres ve cilt problemleri arasında bağ bulmuştur. Bundan dolayı kepek şikayeti için de stresten şüphe edilmektedir. Saç problemleri kişinin çalışma performansının olumsuz etkilemektedir. Sürekli kaşınan saç derisi kişinin sosyal yaşantısını da olumsuz etkilemektedir. Yaş, cilt tipi, kepek şikayet tipinin yoğunluğuna göre ürünler tercih edilmektedir. Stres, sağlık problemleri, hava koşulları mevcut kepek problemlerinin olduğundan da kötü hale gelmesine neden olabilmektedir.