Matematiğin zihne faydaları

Matematik bir dersten çok daha fazlasıdır. Matematik problem çözme, olaylara farklı açılardan yaklaşma becerisi kazandırır. Teknolojik gelişmeler için de matematik olmazsa olmazdır. Çok eski geçmişe sahip bu bilim; fizik, kimya, ekonomi gibi alanlara da katkı sağlamaktadır.
 

Matematik öğrenmenin faydalarını dört başlıkta inceleyebilmek mümkündür;
Matematik hiyerarşik düşünmeyi kolaylaştırır. Öncelikli olan unsurlarla yan unsurların birbirinden ayırt edilebilmesini sağlar. Fizikte, kimyada ve sosyal bilimlerde de matematikten yararlanılmaktadır. Bu alanlarda başarılı olabilmek için de matematik hakimiyetine ihtiyaç vardır. Türkiye’de ve dünyada akademik başarı elde edebilmek için matematik bilgisi şarttır. Bu yönde bir kariyer düşünen bireylerin sayısal yeteneklerini geliştirmeleri önem taşımaktadır. Matematik neden-sonuç ilişkisi kurmaya da yardım edecektir.

Matematik öğrenimi birçok ilgi alanına ve yeteneğe de katkıda bulunacaktır. Matematik hayal gücünü geliştirirken net ve mantıklı düşünme kabiliyeti de kazandıracaktır. Problem çözme yeteneğini geliştirmek isteniyorsa bunun için matematikten daha uygun bir alan düşünülemez.

Matematikteki oran ve orantı prensipleri Rönesans resimlerinde kendilerini göstermiştir. Astronomi ile ilgili sorular da yine matematik ile kendisine yanıt bulmuştur. Matematikte gelişme sağlanamadan teknolojinin gelişmesi de düşünülmez. Bilgisayar; birçok matematiksel prensiple çalışan bir makinedir.

Matematiğin etkilerini sanatta da görebilmek mümkündür. Matematikten; müzik, dans, resim, mimarlık, heykeltıraşlık gibi sanatlarda da faydalanılmaktadır. Matematik ve sanat alanındaki bağ oldukça eskidir. Milattan önce 5. Yüzyılda Yunan heykeltıraş Polykleitos çalışmasını mükemmel hale getirebilmek için matematikten yararlandığını not etmiştir. Altın oran Leonardo da Vinci tarafından kullanılmıştır. Matematikteki şablonlar ve formüller ile tasarımdaki desenlerin benzerliği de sık sık karşılaştırılmaktadır. Sanat alanında oldukça büyük değere sahip perspektifte de matematiğin etkileri vardır.

Matematik belirli kurallardan sanat ise sonsuz olasılıklardan, yaratıcılıktan beslenmektedir. Bu bakımdan iki kavramın birbirine nasıl katkı sağlayacağı düşündürücü olabilir. Sanatçı matematikteki kuralları, sınırlar ve oranları bilip bunları hiçe sayarak yaratıcı çalışmalar ürettiğinde de ortaya oldukça güzel eserler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle sanat ve matematiğin birbirini beslediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Dünyaca ünlü birçok tabloda matematikten izler görebilmek mümkündür. Matematik ve resim alanlarında çok başarılı çalışmalara imza atmış bireyler de bunun somut örneğidir.

E-BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN

E-bültenimize kayıt olarak yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olun
  • Merhaba, ben Sebi Pharma Kurucusu Şebnem Özen. Kendi cilt problemlerimi iyileştirmek için yaptığım bu buluşlu formülleri, sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum. Siz de cildinizdeki kusurları örtmekten yorulduysanız ve kalıcı olarak tedavi etmek istiyorsanız bize katılın.

  • Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.