Şeker mi tatlandırıcı mı?
Fazla kilolardan kurtulmak, gereksiz kalori alımından kaçınmak için tatlandırıcılar tercih edilebilmektedir. Aynı şekilde şekersiz içeceklere de yoğun bir ilgi söz konusudur. Peki hangisini tercih edilmeli?
Net olarak gerçek şeker veya tatlandırıcılar daha iyidir demek mümkün değildir. Bu durum oldukça karmaşıktır. Şekerlerin de tatlandırıcıların da avantaj ve dezavantajları vardır. Eğer sadece lezzet açısından düşünülüyorsa gerçek şeker daha avantajlıdır.
Yapay tatlandırıcıların zaman zaman yan etkisi olabilmektedir. Bunlara yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Tatlandırıcıların tüketim miktarı da herhangi yan etki oluşturup oluşturmaması açısından önem taşımaktadır.
Tatlandırıcılar yok denebilecek kadar az kaloriye sahiptir. Kan şekerini çok az etkilerler. Daha ekonomiktirler. Tatlandırıcılar diş sağlığı açısından da yararlıdır. Şeker alternatifleri gerçek şekerin aksine dişlere zarar vermemektedir. Tatlandırıcılar besleyici içeriğe sahip olabilmektedir. Bu da bir avantajdır.
Tatlandırıcıların en büyük dezavantajı ise yan etkisidir. Tatlandırıcıların yan etkisi ile ilgili birçok çalışma yapılmaktadır ve bu etkiler sıkça tartışılmaktadır. Tatlandırıcıların lezzetinin gerçek şekerle aynı olmadığı da ifade edebilmektedir.
Şekerin en önemli artısı ise tadı vardır. Şeker hızla enerjiye dönüştürülebilmektedir. Özellikle sporcular için bu bir avantajdır.
Bireyler için basit şekerler iyi bir enerji kaynağı değildir. Vücut çok kısa sürede bu şekerleri parçalamaktadır. Şeker kısa sürede yükselmekte ve düşmektedir bu da yorgunluğa ve konsantrasyon bozukluğuna neden olmaktadır. Şeker açlık hissini de arttırmaktadır.
Şekerler yok denebilecek kadar az miktarda vitamin, mineral, protein ve lif içeriğine sahiptir. Bu nedenle “boş kalori” olarak nitelendirilir. Bu şekilde kalori almaktansa aynı kalori sağlıklı bir gıdadan edinilebilir. Tokluk hissi veren besleyici gıdalarla kalori almak varken boş kaloriler almak sağlığa zarar verebilecektir. Yüksek şeker için gıdalarla doymaya çalışmak da çok fazla kalori almak anlamına gelecektir. Bu da kilo almaya ve birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Şeker; diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi birçok kronik hastalığın gelişiminde de rol oynamaktadır. Çok fazla şeker tüketimi dişlere zarar verebilmektedir. Şeker bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine de yol açabilmektedir.