Kafeinin Fayda ve Zararları Nelerdir?

Tüketilen şekerler, kahveler ve kolalar kafein içeriyor. Kafein gündelik hayatta sıkça tüketiliyor. Peki kafeinin sağlığa olumlu veya olumsuz etkileri neler? Kafeinin en bilinen özelliği ise dikkati toplamaya yardımcı olmasıdır. Bununla birlikte kafeinin birçok artısı ve eksisi var.

KAFEİNİN FAYDALARI NELER?

Kafein dikkati toplamayı ve odaklanmayı kolaylaştırıyor. Özellikle uykuyla mücadele edilmesi gereken bir işte çalışılıyorsa kafein yardımcı olacaktır. Kafein jet-lag sorununa da iyi gelmektedir. Kahvenin özellikle sabahları tüketilme alışkanlığı da kahvenin uyandırıcı etkisinden kaynaklanmaktadır.

Kafein; 
Zihinsel gücün yanı sıra fiziksel aktivitelere de fayda sağladığı düşünülüyor. Kafein spor sırasındaki performansı arttırmaya yardım ediyor.
 

Parkinson hastalığından koruyor. Bu unsur menopoz döneminde hormon tedavisi gören bireyler içinse tam tersi etki gösteriyor.

Alzheimer hastalığından korunmaya da yardım ediyor.

Kalp krizinden koruyucu etkisi de bulunuyor.

Düzenli tüketildiğinde diyabet riskini de azaltıyor.

Kabızlığı gidermede kullanılabilir.

Karaciğeri koruyucu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Alkolün karaciğerde yarattığı problemleri gidermede kafeinin koruyucu etkisinin olduğuna yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Eklem ağrılarına karşı koruyucu olduğu da düşünülmektedir.

Düzenli tüketildiğinde ani ölüm riskinin önleneceği belirtiliyor.

KAFEİNİN ZARARLARI NELER?

Elbette kafenin sağlığa olumsuz etkileri de var.

Kafein;

 

Baş ağrılarına sebebiyet verebilir. Migren ve tansiyondan kaynaklı baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu durum zaman zaman tam tersinde etkide de bulunabilir, kafein baş ağrısını giderebilir.

Heyecanı ve anksiyeteyi arttırabilir.

Kalp ritmine etkide bulunabilir.

Uykunun gelmemesine, uyku kalitesinin azalmasına neden olabilir.

Kalsiyumun absorbe olmasını sağlayarak kemik erimesi problemine yol açabilir. Özellikle düşük miktarda kalsiyum tüketen kadınların bu konuda daha dikkatli olması gereklidir.

Çok sık tuvalete gitme ihtiyacı yaratabilir. Bu durum idrar tutmayı zorlaştırabilir.

Alışık olunmayan bünyelerde kan basıncının geçici olarak ani şekilde artmasına neden olabilmektedir. Düzenli tüketicilerde ise bu etki nadir yaşanmaktadır.

Hemen hemen her unsurda olduğu gibi kafein tüketiminde de aşırıya gidilmemelidir. Özellikle eksileri bölümünde yer alan şikayetlere sahip olunduğu düşünülüyorsa bir uzmana başvurmak faydalı olacaktır. Birçok yetişkin, sağlıklı insan için aşırıya kaçılmadıkça kafein tüketiminin herhangi zararı olmayacağı düşünülmektedir. Yine de herhangi şüpheli durumda bir sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır.

20.05.2022

E-BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN

E-bültenimize kayıt olarak yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olun
  • Merhaba, ben Sebi Pharma Kurucusu Şebnem Özen. Kendi cilt problemlerimi iyileştirmek için yaptığım bu buluşlu formülleri, sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum. Siz de cildinizdeki kusurları örtmekten yorulduysanız ve kalıcı olarak tedavi etmek istiyorsanız bize katılın.

  • Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.