Diyet yapmak sürekli aç kalmak anlamına gelmemektedir. Karbonhidrat tüketimini azaltmak önemli olsa da gerekli besinlerin alındığından emin olunmalıdır. Hemen herkes kilo vermek için diyete sadık kalmasının gerekli olduğunu bilmektedir. Zaman zaman buna dikkat edilse, çokça çaba gösterilse de istenilen sonuç alınamamaktadır. Bu duruma metabolizmanı yavaşlaması kaynaklık edebilmektedir.
Akşam yemeğini yemeyip doğrudan uyumaya gitmek sadece uyku kalitesini düşürmekle kalmamakta metabolizmaya da olumsuz etkide bulunabilmektedir. Bu unsur açlık hissini fazlalaştıracak iştahı arttıran ghrelin hormonunu tetikleyecektir ve kilo almaya neden olacaktır. Geç saatlerde açlık hissi yaşandığı zaman az da olsa atıştırmak faydalı olabilecektir. Muz uyku hormonu melatonini teşvik etmektedir yatmadan önce tüketilebilecek oldukça iyi bir besindir.
Belirli besin gruplarını tamamen kesmek hatalı olacaktır, azaltmak ve tamamen bırakmanın farklı sonuçlara neden olabilecektir. Örneğin yeterli protein tüketilmediğinde kas kütlesinden kayıp yaşanacaktır. Egzersiz yapılıyorsa spordan sonra vücut kendini yenilemek için proteine ihtiyaç duyacaktır.
Rejim boyunca uzun süre oldukça sevilen gıdalar tüketilememektedir. Bu gıdalar çoğunlukla lezzetli fakat yüksek kalorilidir. Uzun sürelik sıkı bir diyet sırasında yüksek kaloriye sahip gıda tüketmek metabolizmayı hızlandıracaktır. Çok sık olmadan belirli zamanlarda diyete ara vermek yararlı olabilmektedir.
Sağlıklı beslenmek sıkıcı ve lezzetsiz olmak zorunda değildir. Bu şekilde bir diyet belirlemek uzun süre rejim yapmayı da zorlaştıracaktır. Çeşitli baharatlar kullanılarak yiyeceklere lezzet katılabilir. Bazı baharatlar kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkide de bulunabilmektedir.
Kahvaltı sağlıklı bir beslenme planının en önemli unsurlarındandır. Araştırmalar kahvaltı yapmayan bireylerin yapanlara oranla daha fazla kilo aldığın göstermektedir. Elbette sadece ne zaman gıda tüketildiği değil ne tüketildiği de önemlidir. Sağlıklı tok tutan besinler kahvaltıda tercih edilmelidir.
Kahve tüketmek metabolizmayı hızlandırmak açısından yararlı olabilmektedir. Kafein merkez sistemini uyararak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bunların yanı sıra çok fazla kahve içmekten de kaçınılmalıdır. Kafeinin çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. İnsomnia, rahatsızlık hissi aşırı kafeinin neden olabileceği olumsuzluklardandır. Sabah bir fincan kahve içmekten kaçınmaya gerek yoktur. Kahve antioksidan etkisine de sahiptir.
Organik olmayan gıdalar tüketmek kilo almaya neden olabilecektir. Organik olmayan yiyeceklerin üretiminde kullanılan ilaçlar vücudun yağ depolamasına sebebiyet verebilmekte, etkili şekilde yağ yakımını önleyebilmektedir. Organik beslenmeye dikkat edilmelidir. Organik gıdaları tüketmenin bir yararı da kilo kontrolüne sağladığı katkıdır.
Tüm sebzeleri söğüş olarak tüketmek vücudu zorlayabilecektir. Vücut; bunların içerisinde yer alan vitaminleri, mineralleri ve yararlı besinleri ortaya çıkarmak için çok fazla çaba harcayacaktır. Bunun yerine istenilen sebzelerden yer alan bir salata hazırlamak yararlı olacaktır.
11.02.2022