Reflü nedir?

Reflü; mide asidinin yemek borusundan geri gelmesine neden olmaktadır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için oldukça risk taşıyan bu problem çoğunlukla göğüs bölgesinde yanma hissi ile belirgindir. Obezite ve sigara kullanımı da reflü riskini arttırmaktadır.

Midede çok güçlü bir asit bulunmaktadır. Bu asit; yiyeceklerin sindirimine, istenmeyen mikrop ve bakterilere karşı vücudun korunmasına yardımcıdır.

Batı ülkelerinde reflü şikâyeti oldukça yaygındır. Özellikle Amerika’da reflü sık karşılaşılan bir problemdir. Hemen herkes reflü benzeri şikâyetleri deneyimlemiştir. Her yaşta oluşabilen reflünün nedeni tam olarak bilinememektedir. Bununla birlikte yaşam tarzının da etkili olduğu düşünülmektedir. Hamilelik de bu soruna yakalanma ihtimalini arttırmaktadır. Reflüyü kesin olarak önlemenin herhangi yolu yoktur.


Diğer risk faktörlerinin de reflüyle ilgili olduğu düşünülmektedir. Obezite, sigara kullanımı, yüksek tuz tüketimi, yetersiz lif alımı, egzersiz yapılmaması, çeşitli ilaçlar da bu sorunu tetikleyebilmektedir.

Bireyler kahve, alkol ve çay tüketiminin de reflüyü olumsuz etkileyebileceğini belirtseler de yapılan araştırmalarda herhangi bağ bulunamamıştır.

Reflü göğüs bölgesinde yanmaya neden olur. Kişi uzanırsa rahatsızlık hissi daha da artacaktır. Yanma hissi ağızda acı ve ekşi bir tada sebep olabilir. Reflü bunun yanı sıra; kalıcı, kuru öksürük, hırıltı, astım, kusma, boğaz problemleri, yutmada zorluk, ses kısıklığı, göğüs bölgesinde ağrı, dişlerde hasar gibi sorunlar meydana getirebilmektedir.

Reflüden şüphe eden bireylerin doktora başvurması en sağlıklı yol olacaktır.

Yaşam tarzında değişiklik yapmak da katkıda bulunacaktır. Kilo vermek ve sigara kullanımını bırakmak reflü olasılığını azaltacaktır.  Belirli yiyecek ve içecekler tüketildikten sonra reflü belirtileri oluşuyorsa bu besinlerin tüketimi azaltılabilir veya bırakılabilir. Yemek porsiyonlarını küçültmek de yararlı olabilmektedir. Çok fazla besin tüketimi midedeki basıncı arttıracaktır. Yemeğin hemen ardından uzanmamaya dikkat edilmelidir. Yemek bittikten sonraki 2-3 saatlik süre içinde uzanılmamalıdır. Kilo problemi varsa, kilo vermeye çalışmak da fayda getirecektir. Karın bölgesine baskı uygulayan egzersizlerden kaçınılmalıdır. Çok dar kıyafetler giymek, kemeri çok sıkmak da reflüyü olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Eğer gün içinde uyunuyorsa sandalyede uyunmaya çalışılabilir. Stres birçok sağlık problemine neden olmakta mevcut problemlerin ise daha da kötü hale gelmesine kaynaklık etmektedir. Stres reflüyü de olumsuz yönde etkilemektedir.

Sebi Pharma ile Sağlıklı Kalın!

27.03.2022

E-BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN

E-bültenimize kayıt olarak yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olun
  • Merhaba, ben Sebi Pharma Kurucusu Şebnem Özen. Kendi cilt problemlerimi iyileştirmek için yaptığım bu buluşlu formülleri, sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum. Siz de cildinizdeki kusurları örtmekten yorulduysanız ve kalıcı olarak tedavi etmek istiyorsanız bize katılın.

  • Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.